Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Wijn en Spijs Wijnkoperij van Bilsen

Wijn & de Spaanse keuken

De Spaanse keuken is er één van pure ingrediënten. Van ambachtelijke producten, 't liefst uit eigen streek, worden eenvoudige gerechten met veel smaak gemaakt. Spaanse wijnen, hoe kan het ook anders, passen daar het beste bij.

Één Spaanse keuken bestaat natuurlijk niet. Elke streek heeft zijn eigen producten. Aan de kust komen vis en schaal- en schelpdieren vaker op tafel en het binnenland kent juist veel verrukkelijke stoofschotels met vlees.

De Spanjaarden zelf drinken er de wijn bij die in hun dorp wordt gemaakt. Die combinatie werkt, zeker bij de traditionele Spaanse keuken. Dus als je in Spanje bent, is het makkelijk om een wijn te kiezen. Maar welke wijn neem je als je in je eigen Nederlandse keuken op z'n Spaans aan de slag gaat?

Olijfolie

Olijfolie

Hoewel er veel regionale verschillen zijn, kent de Spaanse keuken ook zeker overeenkomsten waar je bij het kiezen van de wijn rekening kunt houden. Knoflook en uien vormen de basis van bijna alles en - heel kenmerkend - er wordt gul met olijfolie gewerkt. Olie om in te bakken, olie over salades, een extra scheut olie door gerechten voor de smaak en smeuïgheid en olie om zomaar wat brood in te dippen.

Op veel plaatsen in Spanje wordt olijfolie geperst, elk met z'n eigen karakteristieke aroma's. De meeste zijn geurig, fijn van smaak en voelen in je mond vol en rond aan. Gerechten rijk aan olijfolie krijgen vanzelf ook dat romige effect; soepele wijnen passen daar het beste bij. Het is dan ook vast niet toevallig dat de meeste rode Spaanse wijnen soepel en rond zijn.

Hoog op smaak

In Spanje zijn ze niet bang voor pittig en pikant. Denk maar aan de zoute gedroogde hammen, de beroemde serranoham, aan brokkelige harde kaas als oude manchego of aan chorizo die uitgesproken spicy kan zijn. Alledaagse ingrediënten als paprikapoeder, rode (Spaanse) pepers, zeezout en ansjovis versterken de smaak van het eten. Soepele wijnen met een zachte afdronk passen bij dit type keuken en daarvan hebben ze er in Spanje genoeg.

De moderne wijnen zijn behalve soepel ook fris en fruitig. Die houden de maaltijd als geheel lekker in balans en laten de gerechten nog beter uitkomen. Joana, een sappige rode wijn van Cellers Sant Rafael uit Montsant, is hier een goed voorbeeld van. Probeer 'm maar eens bij mosselen op z'n Spaans, met gebakken chorizo.

Pikant vlees

Moorse accenten

Anders dan in andere mediterrane keukens zoals de Italiaanse en Provençaalse, wordt er in Spaanse gerechten minder basilicum en oregano gebruikt. Opvallend is de Arabische invloed, overgebleven uit de Moorse tijd, in de vorm van zoete specerijen en gedroogd fruit. Die minimale snufjes van saffraan, venkelzaad en paprika en de toevoeging van stukjes sappige rozijnen en gekonfijt (citrus)fruit geven het eten een spannend, zwoel accent. Die aroma's van gedroogde sinasschil en zoete specerijen kom je ook tegen in de Spaanse Reserva's en Gran Reserva's, wijnen die lange tijd op vaten van Amerikaans en/of Frans eikenhout hebben gelegen.

Tapassen

Eigenlijk is het gewoon uitgebreid borrelen, tapas eten, maar dan met Spaanse hapjes. Die variëren van plakjes serranoham, kaas, olijven en amandelen tot gewokte schelpen, pikante gamba's, gehaktballetjes, gebakken chorizo, tortilla, artisjok, geroosterde asperges, ongelooflijk lekkere 'croquetas': minikroketjes met een fluweelzachte ragout erin, en nog veel en veel meer. In Andalusië drinken ze er een fino sherry bij, in Penedés een cava, in Rueda een witte Rueda, in Navarra een Rosado en in Rioja een Rioja Crianza.

Alles kan als de wijn maar geurig is en niet al te uitgesproken smaakt. Middelzware wijnen - rond wit en soepel rood - doen het goed, als een witte Rueda en een rode Tempranillo uit bijvoorbeeld La Mancha. Doe je een tapasbuffet als etentje? Schenk dan twee of drie verschillende wijnen.

Tapas Wijnsoort Bijvoorbeeld
Amandelen, geroosterd Wit: droog, fris, rond Macabeo Chardonnay
Fino sherry
Cava brut
Ansjovis met peterselie Wit: droog, fris, fruitig Airén
Sauvignon Blanc
Rueda
Manzanilla sherry
Artisjok Wit: droog, fris, geurig Rueda
Champignons Wit: droog, fris, rond Macabeo Chardonnay
Rueda Verdejo
Chorizo Rood: droog, fris, fruitig, soepel
Rosé: droog, vol
Vino Joven
Castillo y Léon Rosado
Coquilles Wit: droog, fris, ingetogen geurig Rías Baixas Albariño
Valdeorras Godello
Montilla-Moriles Fino en Rama
Croquetas Wit: droog, fris, rond Xarello
Empanadas Wit: droog, fris, ingetogen geurig, wel body
Rood: droog, fruitig, middelzwaar
Rosé: droog, vol
Valdeorras Godello
witte Rioja Crianza
Castillo y Léon Rosado
Gamba's Wit: droog, fris Cava brut
Rías Baixas Albariño
Gehaktballetjes Rood: droog, soepel Tempranillo uit o.a. Valencia en La Mancha
Manchego Rood: milddroog, soepel, met (wat) houtrijping Crianza of Reserva uit diverse gebieden
Olijven, groen Wit: droog, fris, fruitig Airén
Viura
Sauvignon Blanc

Fino sherry
Paprika, geroosterd Rood: droog, soepel, fris
Rosé: droog, vol
Tempranillo
Syrah of Garnacha
Castillo y Léon Rosado
Serranoham Wit: droog, pittig, nootachtig
Rood: droog, fris
Chardonnay of Verdejo met houtrijping
Xarello
Amontillado sherry
Cava brut
Vino Joven
Tortilla Wit: droog, fris, rond Macabeo
Rueda Verdejo

Spaanse keuken

Happy together - Spaanse klassiekers van A tot Z
Asados (gegrild vlees met zeezout en knoflook) & Ribera del Duero Roble of Crianza
Chorizo, gebakken met linzen & Tempranillo
Cochinillo asado (gebraden speenvarken) & Cariñena Crianza
Crema Catalana & Cream Sherry
Empanadas met gehakt & Bierzo Roble (menciadruif)
Empanadas met kip & Macabeo-Chardonnay
Empanadas met tonijn & Rueda Verdejo
Gazpacho & Fino sherry
Gehaktballetjes in tomatensaus & Rioja Crianza
Gevulde paprika's & Garnacha (rood) en Airén (wit)
Groentensoep met kikkererwten en meer & Vino Joven
Lamskotelet met knoflook & Garnacha
Paella & Rosado
Paella a la marinera & Godello of Albariño
Patatas bravas (aardappelen in tomatensaus) & Montsant
Pollo al chilandron (kip met rode pepers) & Monastrell
Schelpjes, gewokt met knoflook, citroen en peterselie & Xarello
Vis in zout gebakken & Verdejo, op hout gerijpt
Vis met pittig-pikante tomatensaus & Rosado
Vissoep & Fino sherry
Zarzuela (stoofschotel met allerlei soorten vis en tomaat) & Vino Joven, gekoeld

© Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Tekst door Magda van der Rijst.

Even geduld a.u.b.