Syrah, een druif met karakter! Over het algemeen worden Syrah wijnen gekenmerkt door hun donkerpaarse kleur en de smaak van peper, welke vaak aangevuld wordt met een aroma van leer, tabak en kruiden. Een stevige wijn die geliefd wordt over de hele wereld en perfect te combineren is met lamsvlees. We hebben een aantal mooie Syrah wijnen in ons assortiment en onderaan deze pagina vertellen we je graag meer over deze druivensoort en de wijnen die ervan gemaakt worden.
Spaanse rode wijn met een kruidig en fruitig aroma en een toets van eikenhout. Goed te combineren met wat rijkere stoofschotels of gebraden rundvlees.
Gemaakt door de Abis Winery van de Syrah druif. De wijnbouw begon 8000 jaar geleden in de uitlopers van het Kaukasus gebergte. In de vallei van Savalan, op 40 kilometer van de stad Qabala, is de ASPI winery in 2007 begonnen met het telen van hun eigen druiven en het maken van hun eigen wijnen van hoge kwaliteit.
Een pittige en verfijnde rosé, met geuren van rood fruit - zoals framboos - en een lichte kruidigheid. Uitstekend bij charcuterie, vleessalades en visschotels.
Dieprode Franse wijn van syrahdruiven, met een intens fruitig aroma van bramen en zwarte bessen. De volle smaak past heel goed bij kruidige vleesgerechten of pittige pasta.
Cederberg behoort tot de absolute top van Zuid-Afrika. De John Platter wijngids van 2013 bewijst dit. Maar liefst 4 wijnen zijn onderscheiden met 5 sterren. Deze unieke wijnen die geveild worden voor het goede doel zijn zeer bijzonder.
Helderrood van kleur en intens van geur met jam-achtig fruit, lichte eikenhouttonen en een milde kruidigheid. De smaak is zacht en elegant van inzet en ontwikkelt een rijke en warme afdronk met soepele tannine.
Krachtige, eikengerijpte rode wijn met een intense geur van zwarte bes, braam, pruim, kruidnagel en eiken. De smaak is krachtig en vol met zondoorstoofd fruit, soepele tannines en milde zuren.
De elegante, fruitige rosé van Mourgues du Grès, één van de beste producenten in Costières de Nîmes, is gemaakt van syrah, grenache en mourvèdre. Enige uren schilinweking zorgen voor de iets donkerdere tint.
Soepele, lichtkruidige rode wijn met een gelaagde geur van rode bes, braam, laurier, peper en rokerig eiken. Intens sappig met rood en zwart fruit, een evenwichtige frisheid en rijpe tannines.
Dieprode wijn met paarse nuances en een stuivend fruitig aroma van bosbessen, bramen en een toets eikenhout. Heerlijk glas om zo te drinken, maar ook prima bij de barbecue of pittige hapjes.
Hoewel Mount Langi Ghiran wijnen van verschillende druivenrassen maakt, is shiraz hun onbetwiste specialiteit. Hij geurt verleidelijk naar braam, pruim, viool, peper en ceder en is vol en soepel van smaak, met een evenwichtige frisheid en een lange afdronk.
Muratie Estate behoort tot de oudste boerderijen van Zuid-Afrika. Muratie bestaat sinds 1685 en was indertijd in het bezit van de gouverneur Simon van der Stel. Muratie heeft een roerige geschiedenis achter de rug met diverse excentrieke eigenaren.
David Nieuwoudt is momenteel de 5e generatie eigenaar van het fraaie wijngoed Cederberg in het noordelijke deel van Zuid-Afrika. Naast Cederberg is David ook actief in het zuidelijke en koel aan de oceaan gelegen Elim.
Klassieke, elegante Noord-Rhône uit de befaamde appellatie Côte-Rôtie. Biologisch geproduceerd door Rémi Niéro, die de derde generatie van het kleine familiedomein vertegenwoordigt. Karaktervolle en soepele syrah-stijl die perfect past bij verfijnde vleesgerechten, zoals lam of côte de boeuf.
Deze indrukwekkende Syrah is eigenlijk een uit de hand gelopen wijnexperiment. Paolo de Marchi, die gespecialiseerd is in sangiovese, besloot in de jaren ’80 wat syrah aan te planten op zijn befaamde Isole e Olena in Chianti.
De namen Syrah en Shiraz worden veelal door elkaar heen gebruikt en dat kan verwarrend zijn. Dat is gelukkig nergens voor nodig, want het betreft dezelfde druivensoort. Het verschil zit hem in het land waar hij verbouwd wordt en de schrijfwijze die daar aangehouden wordt. In Frankrijk verbouwen ze Syrah druiven, terwijl ze in Australië wijn maken van de Shiraz druif.
Naast de schrijfwijze kan de smaak van de Syrah wijn verschillen per land waar de druivensoort verbouwd wordt. Dat heeft alles te maken met de grond waarop de druiven groeien en natuurlijk het klimaat.
De smaak van Syrah wijn uit het Franse Rhônegebied is fruitig, kruidig en licht rokerig. In vergelijking met de Franse Syrah is de Australische Shiraz rijper en voller. De syrah, of shiraz druif houdt van een warm en droog klimaat en heeft een dikke schil. Naast dat deze schil de druif bescherming biedt tegen de felle zon bevat hij veel tannines. Om het hoge tanninegehalte en daarbij horende smaak te temperen worden syrah wijnen vaak lang op hout gerijpt. Een echt goede Syrah/Shiraz zoals die uit de Franse Rhône of de Australische Barossa Valley ontwikkelt wel tientallen jaren zijn smaak op de fles.
Syrah is een krachtige druif met een stevige smaak en kan daarom wel wat tegengas gebruiken. Hij is kruidig van smaak en geeft wijn zijn karakteristieke donkerpaarse kleur. Om Syrah net wat minder pittig te maken, gebruikt een wijnmaker vaak zachtere druiven om uiteindelijk tot een heerlijke blend te komen. De druif wordt bijvoorbeeld vaak gemengd met Cabernet Sauvignon of Grenache.
Waar komt de Syrah druif vandaan? Er gaan verschillende verhalen rond over de oorsprong van de druif. Sommigen beweren dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz, waar anderen zeker weten dat de eerste wijnranken werden aangeplant op de heuvels van Hermitage.
Wat zeker is, is dat Syrah in ieder geval het meest aangeplante druivenras is in de noordelijke Rhône. De druif groeit daar al sinds de Romeinse tijd en is naar vermoeden voortgekomen uit een kruising tussen de druiven Mondeuse Blanche en Dureza.
Leuk feitje over de Iraanse stad Shiraz is de betekenis van de naam. Shiraz is namelijk een Arabische jongensnaam en betekent: ‘iemand die is zoet’. Dan lijkt het toch alsof de Australische Shiraz, welke zoeter is dan de Franse Syrah, daar iets mee te maken heeft.