Syrah, een druif met karakter! Over het algemeen worden Syrah wijnen gekenmerkt door hun donkerpaarse kleur en de smaak van peper, welke vaak aangevuld wordt met een aroma van leer, tabak en kruiden. Een stevige wijn die geliefd wordt over de hele wereld en perfect te combineren is met lamsvlees. We hebben een aantal mooie Syrah wijnen in ons assortiment en onderaan deze pagina vertellen we je graag meer over deze druivensoort en de wijnen die ervan gemaakt worden.
Fraaie Franse rode wijn met een kruidig en fruitig aroma. De smaak is krachtig en evenwichtig. Heerlijk bij geurige stoofgerechten, maar ook bij lams- of rundvlees van de grill.
Franse rode wijn met de geur van rood fruit en kruiden. De smaak is soepel, zacht en fruitig. Erg lekker bij kruidige mediterrane en grillgerechten.
Kenmerkende Provençaalse rosé met een zalmroze tint en een fijn aroma van klein rood fruit en kruiden.
Elegante en intense Zuid-Afrikaanse rode wijn met een fraai aroma van rijp fruit en milde kruiden. De smaak is soepel, romig en zacht. Heerlijk bij verfijnde gerechten van gevogelte, wild of rundvlees.
Dieprood gekleurde wijn met een verfijnde geur van rijpe braam, blauwe bes, laurier en eikennuances. Vol, soepel en zacht in smaak met een fraaie balans tussen rijp fruit, frisse zuren en milde tannines.
Volrood van kleur en kruidig van geur met mild eikenhout en jammig rood fruit. De volle smaak zet zacht en aromatisch in en eindigt met een milde, frisse afdronk. Goed te combineren met koude schotels of licht gekruide gerechten van de grill.
Heerlijk bij andijviestamppot
"Deze heerlijke wijn van Domaine de l'Arjolle is sappig, kruidig en vol van smaak. Lekker met de aardse tonen van andijvie..." Lees meer
Vanaf een jonge leeftijd werkt Johanna in de wijngaarden bij Muratie Estate. Dit gebeurde nooit zonder dat ze zingend aan het werk was. Zelfs op de dag van vandaag geeft de vrolijke, gepensioneerde Johanna haar schoonheid aan de boerderij door te zorgen voor de vele bloemen bij het grote huis en de kelders.
Zuid-Afrikaanse, op eiken gerijpte rode wijn met het aroma van intens rijp fruit, koffie en kruiden. De smaak is vol en zacht. Een uitstekende begeleider van wildschotels of ossenhaas.
Cederberg behoort tot de absolute top van Zuid-Afrika. De John Platter wijngids van 2013 bewijst dit. Maar liefst 4 wijnen zijn onderscheiden met 5 sterren. Deze unieke wijnen die geveild worden voor het goede doel zijn zeer bijzonder.
Cederberg behoort tot de absolute top van Zuid-Afrika. De John Platter wijngids van 2013 bewijst dit. Maar liefst 4 wijnen zijn onderscheiden met 5 sterren. Deze unieke wijnen die geveild worden voor het goede doel zijn zeer bijzonder.
Cederberg behoort tot de absolute top van Zuid-Afrika. De John Platter wijngids van 2013 bewijst dit. Maar liefst 4 wijnen zijn onderscheiden met 5 sterren. Deze unieke wijnen die geveild worden voor het goede doel zijn zeer bijzonder.
Elegante, soepele rode wijn met een open geur van framboos, kers, cranberry, kruidnagel en laurier. Lichtvoetig en heerlijk sappig met een opwekkende frisheid, fijne tannine en aanhoudende afdronk. Heerlijk zo, of bij Franse klassiekers als confit de canard, coq au vin of gegratineerde ovenschotels.
Fraaie en complexe rode wijn uit de Languedoc, met een aroma van rijp rood fruit, milde kruiden en een toets van eikenhout. De smaakstructuur is vol, evenwichtig en met een mooie balans in de finale met rijpe tannine. Goed te combineren met rijke vlees- en stoofgerechten.
Dieprode wijn met paarse nuances en een stuivend fruitig aroma van bosbessen, bramen en een toets eikenhout. Heerlijk glas om zo te drinken, maar ook prima bij de barbecue of pittige hapjes.
Franse rode wijn, gemaakt van carignan-, grenache- en syrahdruiven. Het aroma is fruitig en licht kruidig, de smaak soepel en fris. Erg lekker bij de barbecue, pasta of gegrild vlees.
De namen Syrah en Shiraz worden veelal door elkaar heen gebruikt en dat kan verwarrend zijn. Dat is gelukkig nergens voor nodig, want het betreft dezelfde druivensoort. Het verschil zit hem in het land waar hij verbouwd wordt en de schrijfwijze die daar aangehouden wordt. In Frankrijk verbouwen ze Syrah druiven, terwijl ze in Australië wijn maken van de Shiraz druif.
Naast de schrijfwijze kan de smaak van de Syrah wijn verschillen per land waar de druivensoort verbouwd wordt. Dat heeft alles te maken met de grond waarop de druiven groeien en natuurlijk het klimaat.
De smaak van Syrah wijn uit het Franse Rhônegebied is fruitig, kruidig en licht rokerig. In vergelijking met de Franse Syrah is de Australische Shiraz rijper en voller. De syrah, of shiraz druif houdt van een warm en droog klimaat en heeft een dikke schil. Naast dat deze schil de druif bescherming biedt tegen de felle zon bevat hij veel tannines. Om het hoge tanninegehalte en daarbij horende smaak te temperen worden syrah wijnen vaak lang op hout gerijpt. Een echt goede Syrah/Shiraz zoals die uit de Franse Rhône of de Australische Barossa Valley ontwikkelt wel tientallen jaren zijn smaak op de fles.
Syrah is een krachtige druif met een stevige smaak en kan daarom wel wat tegengas gebruiken. Hij is kruidig van smaak en geeft wijn zijn karakteristieke donkerpaarse kleur. Om Syrah net wat minder pittig te maken, gebruikt een wijnmaker vaak zachtere druiven om uiteindelijk tot een heerlijke blend te komen. De druif wordt bijvoorbeeld vaak gemengd met Cabernet Sauvignon of Grenache.
Waar komt de Syrah druif vandaan? Er gaan verschillende verhalen rond over de oorsprong van de druif. Sommigen beweren dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz, waar anderen zeker weten dat de eerste wijnranken werden aangeplant op de heuvels van Hermitage.
Wat zeker is, is dat Syrah in ieder geval het meest aangeplante druivenras is in de noordelijke Rhône. De druif groeit daar al sinds de Romeinse tijd en is naar vermoeden voortgekomen uit een kruising tussen de druiven Mondeuse Blanche en Dureza.
Leuk feitje over de Iraanse stad Shiraz is de betekenis van de naam. Shiraz is namelijk een Arabische jongensnaam en betekent: ‘iemand die is zoet’. Dan lijkt het toch alsof de Australische Shiraz, welke zoeter is dan de Franse Syrah, daar iets mee te maken heeft.