Champagne is misschien wel de meest bekende mousserende wijn. Sinds jaar en dag wordt deze wijn gedronken bij feestelijke aangelegenheden en dat is niet zonder reden. Omdat het vaak op speciale momenten gedronken wordt wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je perfecte fles champagne hebt. Nou komt champagne in vele verschillende soorten, dus dat kan best een uitdaging zijn. Wat vindt u zelf lekker, waar houden uw gasten van of wilt u het misschien combineren met een gerecht? Onderaan deze pagina vertellen we wat de verschillen tussen de champagnes zijn en helpen we u uw nieuwe favoriete champagne vinden.
Fraaie Champagne met een delicate mousse en verfijnde geur van appel, meloen, perzik en brioche. Ragfijne stijl met puur fruit en een opwekkende frisheid. De afdronk is harmonieus met nuances van toast en amandel.
Wijngaarden: 100% Grand & Premier Cru Mis En Cave: 2001 Ontgist: 2012 Geschikt voor veganisten - er worden geen dierlijke derivaten gebruikt bij het maken van Charles Heidsieck Champagnes
Verfijnde, elegante champagne met de frisse geur van appel en lichtgeel fruit. De fijne mousse geeft de wijn een evenwichtige smaak. Prima als aperitief, goed passend bij fijne amuses of een licht voorgerecht met vis.
Complexe, volgele Champagne met een aanhoudende mousse. Aroma’s van rijpe appel, citrus, eikenhout en kruiden. Krachtig en frisdroog van smaak, met een lange afdronk. Ideaal als aperitief of bij visschotels.
Mousserende witte wijn met lichtgroene nuances en aroma’s van rijpe vruchten en bloemen. Zachte en ronde smaak, ideaal als aperitief of in combinatie met visgerechten met een stevige saus.
Mousserende witte wijn met aroma's van vers gebrande koffie en gedroogd fruit. Krachtig en droog van smaak, perfect als aperitief of in combinatie met visgerechten met een krachtige saus.
Mousserende witte wijn met delicate houttonen en aroma’s van rijp geel fruit. Krachtig en droog van smaak. Uitstekend als aperitief of bij visgerechten met krachtige saus of schelpdieren.
Helder van kleur met lichtgroene nuances. De fijne mousse geeft aroma’s van rijpe vruchten en subtiele bloemen. De smaak is rond en zacht, met een lange en zuivere afdronk die elegant blijft hangen.
Prachtige mousserende wijn met aroma's van vers gebrande koffie en gedroogd fruit. Krachtig en rijp van smaak, perfect als aperitief of bij vis met een stevige saus.
Flesinhoud: 1500 ml
Aan de wieg van deze uitzonderlijke cuvée staat een uitdaging die Erick De Sousa en zijn familie zijn aangegaan: uitsluitend pinot noir, de nobele druivensoort van het terroir van Bouzy en Tours-sur-Marne, gesublimeerd door drie jaar rijping in de wijnkelders.
Schitterende Champagne met een complexe geur van limoen, rijpe peer, acacia en brioche. De smaak is romig en verfrissend met een delicate mousse en een eindeloze afdronk met krijtachtige nuances.
Complexe, uiterst verleidelijke champagne met een delicate mousse en aroma’s van limoen, abrikoos, toast en nootmuskaat. De smaak is heerlijk verfrissend en tegelijk opvallend rijk. De finale is lang met een fijne amandeltoets. Prachtwijn om zo van te genieten of aan tafel te drinken, bijvoorbeeld bij een luxe en romig vis- of gevogeltegerecht.
Verfijnde, elegante champagne met de frisse geur van appel en lichtgeel fruit. De fijne mousse geeft de wijn een evenwichtige smaak. Prima als aperitief, goed passend bij fijne amuses of een licht voorgerecht met vis.
De Caudalies Grand Cru Rosé is het resultaat van de assemblage van de chardonnay druif en de pinot noir, waarvan de chardonnay 90% van het totaal uitmaakt. De bodems van deze Grand Cru wijngaarden bestaan uit kalkbodems en zijn gelegen aan de Côte des Blancs en op de Montagne de Reims.
De Umami Champagne van de Sousa bestaat voor 60% uit Chardonnay en voor 40% uit Pinot Noir. Alleen in uitzonderlijke goede wijnjaren wordt er een millesimé Champagne gemaakt; 2009 was zo'n jaar.
We vallen meteen de deur in huis en beginnen met het onderscheiden van de verschillende soorten champagne. In ons assortiment hierboven heeft u waarschijnlijk al verschillende soorten en namen voorbij zien komen, maar wat zijn hun onderscheidende kenmerken? Champagnes kunnen verschillen op drie verschillende kenmerken:
Het suikergehalte in champagne is bepalend voor het soort champagne dat u drinkt. Champagne wordt namelijk op smaak gebracht liqueur de Dosage. Dat klinkt heel spannend, maar het is een mengsel van rietsuiker en champagne (wijn). De hoeveelheid suiker en dus de zoetheid van de champagne bepaalt de soort champagne.
Naast het suikergehalte kunnen champagnes ook verschillen in de druivenrassen waarmee ze worden geproduceerd. Voor het produceren van champagne mogen drie verschillende druivenrassen worden gebruikt. Dit zijn:
Champagne bestaat vaak uit een mengsel van deze drie soorten, maar er zijn ook variaties. Dit zijn ze:
Blanc des Blancs
Dit betekent letterlijk ‘wit van wit’, oftewel witte wijn die van witte druiven gemaakt wordt. Deze champagnes zijn dan ook alleen gemaakt van chardonnay-druiven.
Blanc des noirs
Deze zijn vervaardigd uit blauwe druiven. De Blanc des Noirs komt niet zo vaak voor als de Blanc des Blancs. Een Blanc des Noirs is gemaakt van het sap van de blauwe pinot noir of pinot meunier, of is een blend van beide druivenrassen.
Rosé champagne
Er mocht tot voor kort geen rode wijn aan witte wijn toegevoegd worden om een rosé te maken – behalve in de Champagnestreek. Voor rosé champagne wordt er 8 tot 20% stille rode wijn toegevoegd.
Tot slot kunnen champagnes verschillen in jaargang.
Dit is een champagne zonder jaargang. Deze wijnen worden ook wel non-vintage champagne genoemd. Ze hebben een constant karakter van smaak en kwaliteit en liggen doorgaans 15 maanden in de kelder te rijpen.
Deze champagnes hebben een vermelding van jaargang en komen uit een specifiek oogstjaar, ook wel vintage champagne. Een millésime is per definitie een brut en verschilt jaar tot jaar in karakter.
Keldermeester Dom Pérignon (1638-1715), ontwikkelde de champagne zoals we die nu kennen. Hij zocht naar steeds betere methoden voor het persen van de druiven en voor het mengen van de wijn. Hij was al langer aan het experimenteren met het proces wat we nu kennen als de tweede gisting. Het duurde even voor hij dit proces onder controle had en dit experimenteren kostte hem dan ook vele duizenden geëxplodeerde flessen. Zonde, maar daarom kunnen we nu wel genieten van de lekkerste champagnes.