Spanje is een van de meest veelzijdige wijnlanden en heeft voor ieder wat te bieden. Spaanse wijn komt van vele verschillende druivenrassen met elk hun eigen unieke karakter. Het is het land met de meeste hectares aan wijngaard en samen produceren zij zo’n 37 miljoen hectoliter wijn per jaar.
Wil je graag meer weten over dit mooie wijnland? Na ons productoverzicht op deze pagina nemen we u mee langs de geschiedenis van het land, de verschillende Spaanse wijnstreken en enkele Spaanse wijnen.
Spaanse rode wijn met een kruidig en fruitig aroma en een toets van eikenhout. Goed te combineren met wat rijkere stoofschotels of gebraden rundvlees.
Passievrucht, verse ananas, groene banaan. Hm! Volle aanzet, weer een berg fruit, meloen, limoen in de finale.
Verfijnd geurende, droge witte wijn met aroma’s van limoen, perzik, appel, toast en amandel. Mooi soepel en sappig met rijp fruit en opwekkende zuren in de smaak. Licht boterig in de elegante finale.
Geurige, droge witte wijn uit Spanje, met de geur van guave, citrus en specerijen. De smaak is fris, sappig en soepel. Heerlijk om te drinken als aperitief, maar ook lekker bij vis.
Originele, eikengerijpte Spaanse rode wijn met een intens aroma van vanille, eikenhout, zoet rood fruit en karamel. De smaak is zacht, soepel en elegant. Heerlijk bij diverse rijke vleesgerechten en gevogelte.
Soepele Spaanse rode wijn. Helderrood van kleur; aromatisch van geur met nuances van frisse kruiden en vanille. De smaakstructuur is rond en zacht van inzet met een mild fris zuurtje in de afdronk.
Stijlvolle rode Rioja met kracht, verfijning en fraai eiken. Een open geur van rode bes, kers, pruim, vanille en toast. De smaak is puur en gelaagd met rijp bessenfruit, frisse zuren en rijpe, notige tannines.
Krachtige, eikengerijpte rode wijn met een intense geur van zwarte bes, braam, pruim, kruidnagel en eiken. De smaak is krachtig en vol met zondoorstoofd fruit, soepele tannines en milde zuren.
Volrode wijn met licht paarse nuances. Heerlijk fruitig van geur met frambozen en bramen, sappig en fris van smaak met een ronde, soepele en aromatische afdronk. Prima bij koude schotels, vleesgerechten of - licht gekoeld - op het terras.
Aromatische, droge witte wijn uit Spanje. De geur is intens en fruitig, de smaak vol, sappig en evenwichtig. Lekker bij diverse voorgerechten, pittige salades en schaal- en schelpdieren.
Frisse droge witte wijn een stuivend aroma van citrus en florale tonen. De smaak zet soepel en rond in en eindigt fris en aromatisch. Prima terraswijn, goed bij koude en warme visschotels.
Een zuivere, sappige, droge witte wijn met een stuivend aroma van limoen, perzik, granny smith plus anijs en munt. De smaak is levendig fris en intens fruitig. Prima aperitief, ook goed bij koude schotels van zeevruchten.
Soepele, droge witte wijn uit Spanje met een aangenaam aroma van geel fruit, meloen en licht toast. Zacht van smaak. Heerlijk als aperitief, maar ook erg lekker bij koude en warme visgerechten.
Een goede begeleider van wildschotels en kruidige gerechten moet krachtig zijn. Met volle, rijpe tannines, zodat ook smaakintense sauzen goed combineren. De geurintensiteit is ook belangrijk, want die bepaalt in sterke mate de lengte en kwaliteit van de afdronk.
Fraaie wijn met een volrode kleur en een intens aroma van rijp rood fruit, toffee en eikenhoutaroma's. De smaak zet fris en krachtig in en ontwikkelt zich evenwichtig met rijpe tannine en een geurige afdronk.
Spanje staat voor velen bekend om zijn zonovergoten stranden, de heerlijke tapas en prachtige steden, maar laten we hun heerlijke wijnen vooral niet vergeten! Spaanse wijn heeft een enorm rijke geschiedenis. Al in de 7e eeuw voor Christus werd de eerste druivenstok naar het land gebracht. De vele veroveringen en kruistochten hebben mede het landschap voor de ontwikkeling van de Spaanse wijngaarden en wijnen gevormd.
Net als vele andere Europese landen heeft de druifluis de wijngaarden in Spanje door de loop van de geschiedenis heen flink aangetast. Groot verschil met de andere landen was dat de Spanjaarden hier al snel een oplossing voor hadden gevonden: vele wijngaarden konden opnieuw aangeplant worden door de Europese wijnplant te enten op een resistente Amerikaanse onderstam.
Wereldwijd gezien heeft Spanje de meeste oppervlakte aan wijngaarden. Verdeeld over vele verschillende streken, zelfs tot op de Canarische eilanden, is het land goed voor meer dan 1 miljoen hectare aan wijngaarden. Hieronder noemen we enkele van de meest bekende Spaanse wijnstreken.
Rioja is onder wijnliefhebbers een zeer bekende Spaanse wijnstreek in het noorden van Spanje. De naam van de wijnstreek komt van de rivier de Rio Oja die de streek doorkruist. Vele wijnboeren uit Rioja zijn vroeger geïnspireerd door wijnen uit de Bordeaux. Inmiddels is Rioja uitgegroeid tot één van de bekendste wijnstreken ter wereld.
Vele topwijnen zijn afkomstig uit Rioja en de kwaliteit wordt grotendeels bepaald door de strenge kwaliteitseisen. Zo bepaalt bijvoorbeeld de tijd van rijpen het kwaliteitslabel van de wijnen: Rioja verblijft enkele maanden in een eikenhouten vat, Rioja Crianza rijpt totaal twee jaar waarvan minimaal 12 maanden op eikenhouten vat, Rioja Reserva minstens drie jaar en de Rioja Gran Reserva rijpt minstens twee jaar op eikenhouten vat en dáárna nog minstens drie jaar in de fles. Ondanks dat Rioja met name bekend staat om de rode wijnen worden er ook heerlijke witte wijnen en rosé gemaakt.
Ribera del Duero, oftewel ‘oever aan rivier de Duero’, is misschien wel de meest prestigieuze Spaanse wijnstreek. De streek is gelegen in Castilla y León, op zo’n 120 kilometer ten noorden van Madrid. Uit deze regio komen vooral rode wijnen en net als in Rioja wordt de kwaliteit deels bepaald door de rijpingstijd van de wijnen. Naast de rijpingstijd is de bodem is ook een zeer bepalende factor in de kwaliteit van de wijnen. De bodems bestaan met name uit slib, krijt en oud kalksteen. Dit geeft de wijnen uit dit gebied een herkenbare structuur mee.
Rueda is een historische Spaanse wijnstreek ten noordwesten van Madrid, ook gelegen in Castilla y León. Dit is de belangrijkste wijnregio voor witte wijnen. De belangrijkste druivenrassen in dit gebied zijn verdejo, sauvignon blanc en viura. Rueda is afgelopen jaren in populariteit gestegen. Niet voor niets, want deze Spaanse witte wijnen zijn zeer verfrissend en strak. Ze hebben een opvallende bite dankzij de prominente druif uit de streek: verdejo.
La Mancha is qua omvang het grootste Spaanse wijngebied en is goed voor zo’n 50% van de totale Spaanse wijnproductie. Dit komt mede doordat de grond vroeger erg goedkoop was in deze streek. Toen kwam er voornamelijk bulkwijn uit deze streek, maar inmiddels wordt er volop geëxperimenteerd door jonge, innovatieve wijnmakers en worden deze Spaanse wijnen naar een steeds hoger niveau getild.
Spanje kent vele inheemse druivenrassen welke voor verrassende wijnen zorgen. Het witte druivenras airén, voornamelijk te vinden in het zuiden van Spanje, is het meest aangeplante druivenras ter wereld. Verder heb je nog een aantal belangrijke inheemse druivenrassen zoals: albariño, verdejo, palomino, xarel-lo, parellada, macabeo (viura), tempranillo en garnacha. Naast de vele inheemse druivenrassen doen de bekende druivenrassen, zoals cabernet sauvignon en sauvignon blanc, erg goed in de regio.
Van alle druivenrassen worden vele mooie Spaanse wijnen gemaakt. Twee daarvan zijn zo wereldberoemd dat we zo niet kunnen overslaan en hier extra uitlichten. We hebben het natuurlijk over cava en sherry. Cava is een Spaanse mousserende wijn en sherry is de meest bekende Spaanse versterkte wijn.
Cava betekent ‘kelder’ in het Catalaans en wordt ook wel Spaanse champagne genoemd. Cava wordt voornamelijk in Catalonië geproduceerd. De wijnmaker die cava heeft ontdekt, heeft zijn inspiratie uit de champagnestreek gehaald en is met dezelfde methode mousserende wijn gaan maken, maar dan met lokale druivenrassen. Cava’s hebben een fonkelende kleur en mooie fijne belletjes. Qua smaak variëren cava’s van fris tot stevig en sommigen kunnen zelfs tot 15 jaar lang bewaard worden.
In het Spaans is het Xeres, maar wereldwijd beter bekend als sherry. Sherry is een versterkte wijn afkomstig uit de streek Jerez in Andalusië, in het meest zuidelijke puntje van Spanje. Deze versterkte was eeuwen geleden al enorm populair bij de Engelsen.
Sherry komt in veel verschillende smaken, van zoet tot droog. Bijna alle Sherry’s worden gemaakt van de palomino druif. De tweede belangrijke druif, pedro ximénez, wordt met name voor de zoete variant gebruikt. Voorheen waren met name de zoete sherry’s erg populair, maar inmiddels maakt Nederland kennis met de vele stijlen van sherry en is zoet niet meer de belangrijkste stijl. De droge sherry’s worden steeds vaker gedronken.