De Sauvignon blanc is een van de bekendste witte wijnen ter wereld. De Sauvignon Blanc druif is een knisperend frisse druif met een kenmerkende aromatische geur van gras en kruisbessen. De wijnen zijn fris en fruitig en worden door een groot publiek gedronken. Sauvignon Blanc wordt over de hele wereld verbouwd, maar wij vinden dat de beste Sauvignon Blancs uit uit de Franse Loirestreek en Nieuw-Zeeland komen. We nodigen je van harte uit daar eigen mening over te vormen!
Onderaan de pagina vertellen we je meer over de druif, zijn herkomst en het verschil met die andere bekende witte druif.
Onze aanbevolen Asperge wijn voor 2021! Het prachtige Château de Margon is gelegen in de uitgestrekte vallei van de Thongue rivier, in het hart van de Languedoc. Het kasteel uit de 13e eeuw is tussen 1490 en 1520 volledig in ere hersteld.
Mijn favoriete asperge wijn 2021
"De oogst 2020 is werkelijk fantastich. De sauvignon geeft al zijn geur en de viognier zijn kruidigheid..." Lees meer
Fruitige droge witte wijn direct van het vat; veel jeugdig fruit in de geur met nuances van groene appel, perzik en anijs. De smaak is heerlijk sappig en rond en eindigt evenwichtig met een aromatische afdronk.
Fraaie, expressieve witte wijn met aroma’s van granny smith, passievrucht, limoen en grapefruit. Heerlijk sappig met puur fruit en een levendige frisheid. De finale is kristalzuiver en aanhoudend. Heerlijk om te drinken als terraswijn, bij de borrel of als aperitief, maar ook bij een garnalencocktail met groene kruiden en diverse vis- of aspergegerechten.
Breed inzetbare, droge witte wijn uit Frankrijk, met het kenmerkende aroma van de sauvignondruif. Volle, frisdroge smaak: heerlijk als aperitief of bij vis en fruits de mer.
Lichtgele wijn met een verfijnde geur van rijpe peer, perzik, limoen en brioche. De smaak is vol en zacht, mooi fruitig met evenwichtige zuren. Fraai bij gerechten met stevige witvis, pasta met roomsaus of risotto met groene groenten.
Pittige witte wijn uit Frankrijk, met een krachtig, fris en fruitig aroma en een sappige, frisse smaak. Erg lekker in combinatie met koude voorgerechten (met vis), schaal- en schelpdieren of geitenkaas.
Kracht en kruidigheid gaan hand in hand met verfijning en elegantie. Het eiken dat bij witte Bordeaux nog wel eens 'op' de wijn ligt is hier volledig verstrengeld met het frisse fruit.
Franse frisse, droge witte wijn met de geur van vers fruit en citrus. De sappige smaak past perfect bij salades en koude visgerechten, maar is ook heerlijk bij gepocheerde of gebakken vis.
Fraaie, expressieve Sauvignon met meloen, grapefruit en groene vijg in de geur. Mooi droog en heerlijk verfrissend van smaak. Heerlijk als aperitief, of in combinatie met schaal- en schelpdieren, gegrilde vis of groene salades.
Geurige, frisdroge witte wijn met impressies van granny smith, grapefruit, limoen en munt. Rank en opwekkend fris van smaak met rijp citrusfruit in de aanhoudende finale. Om te drinken als aperitief en bij lichte gerechten, zoals salades met vis, gekruide wokgerechten met kip of zachte geitenkaas.
Frisse Sauvignon Blanc uit Frankrijk, met de geur van fijn fruit en buxus. De smaak is mild en toegankelijk. Prima aperitiefwijn, ook goed te combineren met frisse salades en visschotels.
Krachtige witte wijn uit Frankrijk, met de geur van tropisch fruit en eikenhout. De volle smaak is lekker op zichzelf, maar ook heerlijk in combinatie met knoflookgamba's, gegrilde vis, kip of wit vlees.
Klassieke sauvignon blanc uit de Loire. Verfijnd van geur, met nuances van anijs, lichte fruittonen en minerale geuren. Pittige smaakstructuur, met frisse zuren en een lange, krachtige afdronk. Erg lekker bij fijn gevogelte of salades met geitenkaas.
Op Château Carbonnieux wordt al wijn gemaakt sinds de middeleeuwen. De klei en kalksteenbodems van het Garonne-grind gelegen in de appellation Pessac-Léognan produceren ongetwijfeld de beste droge witte wijnen van de Bordeaux-regio.
Topniveau Sauvignon Blanc uit de Franse Loire. Krachtig, fris en zeer mineraalrijk. Complexe Pouilly-Fumé om te combineren met verfijnde (vis)gerechten.
De typische smaak van Sauvignon Blanc is fris en fruitig, maar toch verschilt deze frisse en fruitige smaak per regio waar hij groeit. De verschillen in smaak worden veroorzaakt door het klimaat. In Frankrijk is het bijvoorbeeld koeler en dat zorgt ervoor dat de Franse Sauvignon Blanc fris en droog zijn met een hoge zuurgraad. In Frankrijk is de Sauvignon Blanc niet echt fruitig, maar in Nieuw-Zeeland daarentegen juist wel. In Nieuw-Zeeland is het warmer en is de wijn wat voller van smaak en kleur, en proef je exotische smaken als passievrucht en lychees.
De Sauvignon Blanc dankt zijn naam waarschijnlijk aan het Franse woord ‘savage’. Letterlijk vertaald betekent dit wild en woest. Nou vertelden we hierboven dat de smaak van Sauvignon Blanc fris en fruitig is, dus dat klinkt niet echt wild en woest. De naam heeft dan ook te maken met de manier waarop de druif groeit. Wijnboeren die de witte Sauvignon druiven verbouwen hebben er hun handen vol aan. De Sauvignon Blanc-druif heeft namelijk een uitbundige groeidrang en moet vaak en goed gesnoeid worden.
Het grootste verschil tussen Sauvignon Blanc en Chardonnay zit hem in de hoeveelheid zuren. De Sauvignon Blanc druif is de druif met de meeste zuren van de twee. Hierdoor heeft Sauvignon Blanc een frisse en strakke smaak en smaakt Chardonnay soepeler en voller.
Een ander verschil tussen de twee is de fruitsmaak. Sauvignon Blanc heeft bekende fruitsmaken, terwijl Chardonnay juist complexere smaken heeft. Dit maakt de Sauvignon Blanc tot de meest toegankelijke van de twee.