De Sauvignon blanc is een van de bekendste witte wijnen ter wereld. De Sauvignon Blanc druif is een knisperend frisse druif met een kenmerkende aromatische geur van gras en kruisbessen. De wijnen zijn fris en fruitig en worden door een groot publiek gedronken. Sauvignon Blanc wordt over de hele wereld verbouwd, maar wij vinden dat de beste Sauvignon Blancs uit uit de Franse Loirestreek en Nieuw-Zeeland komen. We nodigen je van harte uit daar eigen mening over te vormen!
Onderaan de pagina vertellen we je meer over de druif, zijn herkomst en het verschil met die andere bekende witte druif.
Onze aanbevolen Asperge wijn voor 2021! Het prachtige Château de Margon is gelegen in de uitgestrekte vallei van de Thongue rivier, in het hart van de Languedoc. Het kasteel uit de 13e eeuw is tussen 1490 en 1520 volledig in ere hersteld.
Mijn favoriete asperge wijn 2021
"De oogst 2020 is werkelijk fantastich. De sauvignon geeft al zijn geur en de viognier zijn kruidigheid..." Lees meer
De wijngaarden van Lestrille liggen in de Entre-Deux-Mers. Oftewel ‘tussen twee zeeën’ omdat het gebied ligt tussen de twee bekende rivieren Dordogne en Garonne. De wijnen worden gemaakt door de eigenaresse en wijnmaakster van dit wijnhuis, Estelle Roumage.
Flesinhoud: 3000 ml
Franse frisse, droge witte wijn met de geur van vers fruit en citrus. De sappige smaak past perfect bij salades en koude visgerechten, maar is ook heerlijk bij gepocheerde of gebakken vis.
Droge witte wijn uit Frankrijk, met een frisse, fruitige geur van peer en appel. De toegankelijke, sappige smaak maakt deze wijn perfect als aperitief of bij salades en visgerechten.
Kracht en kruidigheid gaan hand in hand met verfijning en elegantie. Het eiken dat bij witte Bordeaux nog wel eens 'op' de wijn ligt is hier volledig verstrengeld met het frisse fruit.
Fraaie, expressieve Sauvignon met meloen, grapefruit en groene vijg in de geur. Mooi droog en heerlijk verfrissend van smaak. Heerlijk als aperitief, of in combinatie met schaal- en schelpdieren, gegrilde vis of groene salades.
Château de la Jaubertie Bergerac Sauvignon Blanc is een frisse, frisdroge witte wijn uit Frankrijk, met aroma's van geel fruit en citrus. De verfijnde en sappige smaak maakt het een uitstekende keuze als aperitief of bij visgerechten.
Geurige, frisdroge witte wijn met impressies van granny smith, grapefruit, limoen en munt. Rank en opwekkend fris van smaak met rijp citrusfruit in de aanhoudende finale. Om te drinken als aperitief en bij lichte gerechten, zoals salades met vis, gekruide wokgerechten met kip of zachte geitenkaas.
Frisse, droge en sappige witte wijn uit Zuid-Afrika, met aroma's van citrus en aalbesjes. Ideaal als aperitief of bij koude en warme visschotels.
Op Château Carbonnieux wordt al wijn gemaakt sinds de middeleeuwen. De klei en kalksteenbodems van het Garonne-grind gelegen in de appellation Pessac-Léognan produceren ongetwijfeld de beste droge witte wijnen van de Bordeaux-regio.
De Cape Winemakers Guild werd in 1982 opgericht om de kwaliteit van Zuid-Afrikaanse wijn te verbeteren door het proeven van internationale benchmarks en het delen van kennis onder haar leden.
The Bowline is een prachtige, eikengerijpte wijn in de traditie van witte kwaliteitsbordeaux, zoals graves en pessac-léognan. De wijn is een blend van ongeveer gelijke delen sauvignon blanc en semillon.
Verleidelijke droge witte wijn met een expressieve geur van granny smith, perzik en passievrucht. Heerlijk sappig en met een opwekkende frisheid in de smaak. De finale is mooi droog en aanhoudend. Perfect om te drinken als aperitief of bij de borrel, maar ook zeer geschikt bij salades met vis of kip en lichte voorgerechten.
Klassieke, loepzuivere Sauvignon Blanc van topproducent Manincor uit Alto-Adige, in Noord-Italië.
Fraaie, expressieve witte wijn met aroma’s van granny smith, passievrucht, limoen en grapefruit. Heerlijk sappig met puur fruit en een levendige frisheid. De finale is kristalzuiver en aanhoudend. Heerlijk om te drinken als terraswijn, bij de borrel of als aperitief, maar ook bij een garnalencocktail met groene kruiden en diverse vis- of aspergegerechten.
De typische smaak van Sauvignon Blanc is fris en fruitig, maar toch verschilt deze frisse en fruitige smaak per regio waar hij groeit. De verschillen in smaak worden veroorzaakt door het klimaat. In Frankrijk is het bijvoorbeeld koeler en dat zorgt ervoor dat de Franse Sauvignon Blanc fris en droog zijn met een hoge zuurgraad. In Frankrijk is de Sauvignon Blanc niet echt fruitig, maar in Nieuw-Zeeland daarentegen juist wel. In Nieuw-Zeeland is het warmer en is de wijn wat voller van smaak en kleur, en proef je exotische smaken als passievrucht en lychees.
De Sauvignon Blanc dankt zijn naam waarschijnlijk aan het Franse woord ‘savage’. Letterlijk vertaald betekent dit wild en woest. Nou vertelden we hierboven dat de smaak van Sauvignon Blanc fris en fruitig is, dus dat klinkt niet echt wild en woest. De naam heeft dan ook te maken met de manier waarop de druif groeit. Wijnboeren die de witte Sauvignon druiven verbouwen hebben er hun handen vol aan. De Sauvignon Blanc-druif heeft namelijk een uitbundige groeidrang en moet vaak en goed gesnoeid worden.
Het grootste verschil tussen Sauvignon Blanc en Chardonnay zit hem in de hoeveelheid zuren. De Sauvignon Blanc druif is de druif met de meeste zuren van de twee. Hierdoor heeft Sauvignon Blanc een frisse en strakke smaak en smaakt Chardonnay soepeler en voller.
Een ander verschil tussen de twee is de fruitsmaak. Sauvignon Blanc heeft bekende fruitsmaken, terwijl Chardonnay juist complexere smaken heeft. Dit maakt de Sauvignon Blanc tot de meest toegankelijke van de twee.