Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
icon

Rode wijn kopen

Het grote aanbod van rode wijn maakt de keuze niet makkelijker. U bent op zoek naar een passende rode wijn, maar wordt overweldigd door de enorme keuze? We leggen hieronder kort iets uit over de verschillende druivenrassen om u handvatten te bieden tijdens de zoektocht naar uw nieuwe favoriete wijn.

Rode wijn

Er zijn wereldwijd enorm veel verschillende rode wijnen, afkomstig van verschillende druiven. Onder die druiven vindt u zogenaamde edele druivenrassen. Edele druivenrassen zijn de grootste druivenrassen die overal ter wereld verbouwd worden. En verbouwd kunnen worden. 
Naast de edele druivenrassen zijn er nog tal van andere druiven te onderscheiden. Als we ze allemaal noemen bent u morgen nog aan het lezen, dus dat zullen we u besparen. We bespreken welke soorten rode wijnen er zijn aan de hand van de 9 edele druivenrassen. Wijnen worden meestal vernoemd naar de druif waar ze van gemaakt zijn. Wat ook vaak voorkomt is dat ze vernoemd worden naar de streek waar ze vandaan komen. 

Wat is rode wijn?

Simpel gezegd is rode wijn het volgende: wijn gemaakt van blauwe druiven. De wijn dankt zijn kleur aan het proces waarin de schillen van de druiven meegisten in het sap. Hoe langer de schillen meegisten hoe donkerder de kleur van de wijn.

 Een andere manier waarop de kleur van de wijn beïnvloed kan worden is door maturatie; oftewel, het laten rijpen van de wijn.


Hoe groeien wijndruiven?

Het groeien van wijndruiven kent vele uitdagingen. Geen streek is hetzelfde, dus ook de omstandigheden waarin ze groeien komen niet overeen. Sommige druivenrassen zijn sterker dan andere en zo zijn er nog vele factoren die het proces beïnvloeden. Elk van de ruim 4000 unieke druivenrassen heeft zijn eigen voorkeuren, maar er zijn twee voorwaarden die zij delen. 

Over het algemeen houden druiven van een vruchtbare, goed ontwaterende grond. Simpel gezegd houden ze niet van natte voeten en moet er genoeg voeding in de bodem zitten. In zware klei of echt zure grond zullen druiven niet lekker groeien. Ze floreren op een kalkrijke, kleiachtige grond. Welk klimaat wenselijk is, is afhankelijk van het druivenras. 

Wat zijn edele druivenrassen?

Zoals al benoemd zijn edele druivenrassen druiven die overal ter wereld verbouwd worden. Ze vormen de basis voor vele hoog aangeschreven wijnen. Elk van de edele druiven heeft zijn eigen karakteristieke smaak. Alle smaken van het smaakpalet zijn gerepresenteerd in deze druiven. Van soepel fruitig tot vol en donker. Er zijn 9 edele druivenrassen te onderscheiden.

De 9 edele druivenrassen 

We sommen hier de 9 edele druivenrassen voor u op, van licht naar donker:

  • Pinot Noir
  • Grenache
  • Merlot
  • Sangiovese
  • Nebbiolo
  • Tempranillo
  • Cabernet Sauvignon
  • Syrah
  • Malbec

Wij helpen u kiezen

Zoals u hier hebt kunnen lezen en misschien al wist zijn er veel verschillende rode wijnen. Het kiezen daar tussen kan lastig zijn. Wat vindt u lekker? Wat gaat u er bij eten? Wat vind de rest van het gezelschap lekker? Het zijn allemaal voorbeelden van vragen die in u op kunnen komen bij het zoeken naar een geschikte rode wijn. Gelukkig hoeft u het niet helemaal alleen te doen. Wij zijn er voor u! Met alle kennis van wijn die we in huis hebben helpen we u maar wat graag. Kom gezellig even binnenlopen in onze winkel of bel ons. Een mail sturen met uw vragen mag natuurlijk ook altijd.

Wilt u uw kennis over wijn uitbreiden zodat u een meer afgewogen keuze kunt maken uit het ruime aanbod? Naast een fysieke winkel en webshop hebben wij achter ons winkelpand een prachtige ruimte met bijna 100 jaar wijnhistorie. We geven regelmatig wijncursussen, wijnavonden en proeverijen in het sfeervolle proeflokaal. 
 

Even geduld a.u.b.