Terug naar "Werk in de wijngaard"

Machinaal of handmatig oogsten?

Wat is de beste methode om druiven te oogsten, met de hand of met de machine? Daar valt geen eenduidig antwoord op te geven. De inrichting van de wijngaard, het rijpingsproces van de druif, de weersomstandigheden tijdens de rijpingsperiode en de beschikbaarheid van mens en materieel bepalen uiteindelijk wat de beste optie is.

Hanmatig oogsten Machinaal oogsten

De machine is in het voordeel als de wijngaard gemakkelijk en goed berijdbaar is en de wijnstokken zo gesnoeid en geleid zijn dat de oogstmachine efficiënt zijn werk kan doen. Ook als er snel gehandeld moet worden, is een oogstmachine meteen operationeel. Bijvoorbeeld als de druiven in de koele ochtend geoogst moeten worden, omdat het overdag te heet is of als er door slechte weersomstandigheden rot of schimmel dreigt te ontstaan.

Maar niet iedere wijngaard is geschikt voor een oogstmachine. Denk aan wijngaarden op (steile) hellingen of hooggelegen smalle terrassen. Dan is de wijnboer aangewezen op plukkers. Bovendien is de mens in staat ter plekke een selectie te maken. Rijpe trossen worden geoogst, maar minder rijpe trossen of beschimmelde druiven laat hij hangen. Op deze manier wordt de beste kwaliteit gehaald, maar wel tegen doorgaans hogere kosten. Aan de andere kant is voor een kleinschalig wijnbedrijf de investering van een dure oogstmachine niet rendabel en is handmatige pluk de betere optie.


  Terug naar "Werk in de wijngaard"
Even geduld a.u.b.