Jean-Paul Brun

Frankrijk Frankrijk - Beaujolais

Jean-Paul Brun

Jean Paul Brun is een wijnmaker in de Beaujolais die zijn eigen weg gaat. Hij trekt zich niet veel aan van de Franse regeltjes voor deze regio en maakt wijnen op een manier die hij zelf goed vindt. En met succes: de vraag naar zijn Beaujolais is groot.

Jean Paul groeide op een gemengd boerenbedrijf op, waar ook 4 hectare wijnstokken bij hoorde. Als kind trok hij daar al naartoe en al jong nam hij de wijngaarden over van zijn vader. Hij maakte er een wijnbedrijf van: Terres Dorées. Hij moest alles zelf doen, inclusief reisjes naar Parijs om zijn wijnen te verkopen aan winkels en restaurants. Inmiddels is Terres Dorées, dat in het zuiden van de Beaujolais ligt, 30 hectare groot en bezit Brun nog zo’n 15 hectare in onder andere Morgon en Fleurie.

Brun wijkt bij het wijn maken af van de gangbare methoden in de streek. Hij gebruikt bijvoorbeeld gisten die op zijn domein ‘in de lucht hangen’ in plaats van industrieel geproduceerde gist. Ook voegt hij geen suiker aan de geperste druiven toe, zodat het alcoholgehalte aangenaam laag blijft, en krijgen de wijnen een minimale hoeveelheid sulfiet. Allemaal zaken die ertoe bijdragen dat zijn wijn zuiver, heel fruitig en vooral heel erg smakelijk is.

Herkomstgebied

Dit vinden de wijnexperts van Jean-Paul Brun

The Wine Advocate
The Wine Advocate – William Kelley

The 2019 vintage is a great success for Jean-Paul Brun, who described the wines as "more classically Beaujolais in style, as it wasn't as hot as 2018." The results are certainly very fine, and it's another excellent year for this vigneron who has done so much to validate the potential for quality in the southern Beaujolais. As readers will remember, the approach at this address is frequently described as "Burgundian," which is to say, destemmed fruit and macerations last as long as four weeks, followed by élevage in used barrels. Everything reviewed here once again comes warmly recommended.

(augustus 2021)
Even geduld a.u.b.