Isole e Olena

Italië Italië - Toscane

Isole e Olena

Over het bedrijf Isole e Olena in Chianti Classico (het kwalitatief beste deel van Chianti in Toscane) valt veel te vertellen. Eigenaar Paolo de Marchi is een bijzondere man en een wereldwijd beroemde wijnmaker. Toen hij in de jaren zeventig het wijndomein overnam van zijn vader, was het nog een doorsneebedrijf. Zijn vader liet het werk over aan een bedrijfsleider en de wijn werd in bulk verkocht.

Hoe anders is het nu. Paolo sloeg aan het experimenteren met nieuwe wijnmaaktechnieken en met voor de streek onbekende druivenrassen, maar ook met sangiovese, de typische Chiantidruif. Hij wilde weten wat de beste resultaten op zou leveren. Inmiddels is hij vooral voorvechter van een grote nauwkeurigheid bij het werk in de wijngaard. De afstand tussen de druivenstokken, de hoeveelheid stokken per rij, de manier van snoeien: De Marchi laat zo min mogelijk aan het toeval over.

Hetzelfde geldt voor zijn bezigheden in de wijnkelder, al benadrukt Paolo dat hij zijn wijnen niet volgens een vaste formule maakt. Onder andere dankzij een door hemzelf ontwikkeld systeem van rijping op kleine houten vaten haalt de begaafde en vriendelijke wijnmaker het beste uit de soms lastige sangiovesedruif naar boven. Zijn wijnen zijn dan ook krachtig en vitaal; een belevenis om te drinken.

Herkomstgebied

Dit vinden de wijnexperts van Isole e Olena

Vinous
Vinous – Antonio Galloni

If there is one winery that merits special recognition this year it is without question Isole e Olena. Paolo De Marchi presented a dazzling set of wines, starting with the 2017 Chianti Classico, a terrific example of the how the warm growing season added an extra element of dimension to some wines. Cepparello is so distinguished. What else is new? Today, readers don't care much about international varieties in Italy. I will freely admit it - I am not a huge fan. But De Marchi has a rare talent in coaxing so much personality from his Chardonnay, Syrah and Cabernet Sauvignon, all of which are fabulous. I don't think there is another winemaker in Italy who can match his skill across that many different varieties. And then there is the Vin Santo, which is everything Vin Santo can and should be. Don't miss these wines.

(september 2020)
Even geduld a.u.b.