Castello Romitorio

Italië Italië - Toscane

Castello Romitorio

Achter grootse wijnen schuilen vaak briljante geesten. Dat geldt zeker voor de wijnen van Castello Romitorio. Dit Toscaanse domein is het geesteskind van kunstenaar Sandro Chia. Terwijl hij zich begin jaren '80 in de kunstwereld vestigde als belangrijk lid van de neo-expressionistische beweging Transavanguardia, kocht hij in Montalcino het vervallen castello als woonhuis en atelier. Hij besloot het prachtige gebouw met Romeinse fundamenten in volle glorie te herstellen.

In de tweede helft van de jaren '80 werden de oude, vervallen wijngaarden opnieuw aangeplant. Een dappere én visionaire onderneming, want het microklimaat van het toentertijd onontgonnen noordwesten van Montalcino, waar Castello Romitorio zich bevindt, werd zeker niet als het beste deel van de streek beschouwd. De hellingen staan er niet vol op de zon en ook de gemiddelde temperatuur is er lager dan in de rest van de regio.

Precies deze condities zorgen er nu voor dat de Brunello’s van Romitorio relatief elegant en fris zijn. Een ware verademing in het aanbod van zware, alcoholische Brunello’s. In 2005 werd de nieuwe kelder ingewijd. De 14e-eeuwse muren zijn er gedecoreerd met de kunstwerken van Sandro.

In datzelfde jaar deed ook diens zoon Filippo zijn intrede in het domein. Samen met wijnmaker Stefano Martini en de vermaarde Italiaanse consultant Carlo Ferrini zorgt hij er sindsdien voor dat Romitorio’s gevestigde reputatie voor onderscheidende, elegante Brunello’s wordt voortgezet. En de etiketten? Die zijn uiteraard van de hand van de meester zelf.

Herkomstgebied

Dit vinden de wijnexperts van Castello Romitorio

Vinous
Vinous – Eric Guido

It’s always a pleasure to taste with Filippo Chia of Castello Romitorio. He lets the wines speak for themselves as he muses about his theories on how they could have been better, reminding me of many chefs I’ve known that will sit there and tell you what’s wrong with their dishes while you’re too busy thinking about how enjoyable your meal is. The good news is that, as much as Filippo is constantly tinkering and may never be 100% happy with his current vintage, the wines are really something to be excited about. Castello Romitorio’s vineyards are located in the northwest of Montalcino between 220-500 meters, all broken into smaller parcels between one to two hectares, which are each surrounded by thick forests. Their diverse mix of soils include galestro, clay and albarese, making for a patchwork of terroir, each vinified separately, which can then be used to create a balanced expression of each vintage. While cool-climate in character, there’s a power and rugged feel to the wines of Romitorio, each demanding your attention but also your time. The lower elevations is where we find the vineyard which produces Filo di Seta, with thirty-five-year-old vines growing in limestone, shale, schist and clay. Filippo explains that he used extended macerations to get all that he can out of the skins, looking to communicate the power and complexities imparted by these soils--and I must admit that he succeeds in doing so. The 2016 is dark, dense and almost-salty in character with a structure to carry it for twenty years or more. Lastly, the 2015 Riserva, the ninth Riserva ever made at Romitorio, is a barrel selection made from all of their vineyards. It’s a wine that you’d never expect from this estate after tasting their other offerings. It’s surprisingly feminine and poised for the vintage, leaning more on purity than power while showing wonderful symmetry.

(november 2020)
Even geduld a.u.b.