Bodegas Ponce

Spanje Spanje - Manchuela

Bodegas Ponce

Juan Antonio Ponce is veel meer dan alleen een bijzonder getalenteerd wijnmaker. Hij is een man met een missie: de wereld laten zien dat je van lokale druivenrassen in het vooralsnog onbekende Manchuela net zulke grote wijnen kunt maken als in Spanjes meest gereputeerde wijnregio’s, zoals Rioja of Ribera del Duero. Al op zijn 17e studeerde Juan Antonio af als oenoloog. Vervolgens deed hij veel kennis op over biodynamisch en natuurlijk wijn maken. Stage liep hij bij niemand minder dan Telmo Rodriguez, een van de grondleggers van de moderne Spaanse wijnbouw.

Verrijkt met al deze ervaring keerde Juan Antonio op zijn 23e terug naar zijn geboortedorp Iniesta. Hier richtte hij in 2005 samen met zijn vader Bodegas Ponce op. Inmiddels is Juan Antonio een bekende naam in Manchuela. De gezaghebbende wijnjournalist Luis Guttiérrez, de Spanje-specialist van Robert Parker, beschouwt zijn unieke, authentieke en terroirgedreven wijnen zelfs als de beste van de streek.

Juan Antonio maakt zijn wijnen van zo’n 50 hectaren wijngaarden, waarvan er 17 in het bezit van de familie zijn. De stokken zijn veelal oud, vaak tussen de 50 en 90 jaar. Een deel van de planten staat zelfs nog op de originele onderstammen (pie franco). Dankzij de hoge ligging profiteren de druivenstokken van koelte en een goede ventilatie. Juan Antonio’s specialiteit is de temperamentvolle blauwe bobaldruif. Ook zet hij sterk in op andere lokale druiven, zoals albilla en moravia agria, die hij eigenhandig uit de vergetelheid redde. De wijnen die hij ervan maakt zijn sensationeel in hun ongekende puurheid en finesse. Bijna on-Spaans, met een bescheiden alcoholgehalte en een fantastische toepasbaarheid in de topgastronomie.

Herkomstgebied

Dit vinden de wijnexperts van Bodegas Ponce

The Wine Advocate
The Wine Advocate – Luís Guttiérrez

The family owns 50 hectares in the villages of Iniesta, Villanueva de la Jara, Villamalea and Mahora, from which they produce 120,000 bottles of some of the best wines from Manchuela. 2018 is an exceptional vintage, which Juan Antonio Ponce compares with 2008, 2010 or 2013, with lower alcohol and more elegant wines. 2019 is a very good year, very Mediterranean, with a warm summer and a cold spell during the harvest that perhaps produced more immediate wines than 2018, a little in the style of 2016 or 2017.

(september 2020)
The New York Times
The New York Times – Eric Asimov

If anybody can make the case for bobal, it would be Mr. Ponce (pronounced PAHN-thay), whose wines are the most nuanced and energetic of the Manchuela producers I have tasted.

(juni 2018)
Even geduld a.u.b.