Syrah, een druif met karakter! Over het algemeen worden Syrah wijnen gekenmerkt door hun donkerpaarse kleur en de smaak van peper, welke vaak aangevuld wordt met een aroma van leer, tabak en kruiden. Een stevige wijn die geliefd wordt over de hele wereld en perfect te combineren is met lamsvlees. We hebben een aantal mooie Syrah wijnen in ons assortiment en onderaan deze pagina vertellen we je graag meer over deze druivensoort en de wijnen die ervan gemaakt worden.
Deze Spaanse rode wijn heeft een kruidig en fruitig aroma, met een subtiele vleugje eikenhout die de diepte en complexiteit van de wijn versterkt. De smaak is rijk en vol, met de perfecte balans tussen het rijpe fruit en de kruidige tonen, wat zorgt voor een verfijnde en aangename drinkervaring.
Deze krachtige, eikengerijpte rode wijn heeft een intense geur van zwarte bes, braam, pruim, kruidnagel en eikenhout, die de diepgang en complexiteit van de wijn prachtig weerspiegelen. De smaak is vol en krachtig, met lagen van zongerijpt fruit, soepele tannines en milde zuren, die de wijn een evenwichtige structuur geven.
Pittige en verfijnde rosé met geuren van rood fruit zoals framboos en een lichte kruidigheid. Uitstekend bij charcuterie, vleessalades en visschotels.
Dieprode wijn met paarse nuances en een stuivend fruitig aroma van bosbessen, bramen en een toets eikenhout. Heerlijk glas om zo te drinken, maar ook prima bij de barbecue of pittige hapjes.
Cederberg behoort tot de absolute top van Zuid-Afrika. De John Platter wijngids van 2013 bewijst dit. Maar liefst 4 wijnen zijn onderscheiden met 5 sterren. Deze unieke wijnen die geveild worden voor het goede doel zijn zeer bijzonder.
Helder volrood van kleur; fijn bessig fruitig met mild eikenhout in de geur. De smaak zet soepel en zacht in; de afdronk is mild, kruidig en aromatisch aanhoudend. Smaakvolle rode wijn, prima bij vele licht kruidige gerechten, maar ook geschikt buiten de maaltijd om met lichte hapjes.
David Nieuwoudt is momenteel de 5e generatie eigenaar van het fraaie wijngoed Cederberg in het noordelijke deel van Zuid-Afrika. Naast Cederberg is David ook actief in het zuidelijke en koel aan de oceaan gelegen Elim.
Klassieke, elegante Noord-Rhône uit de befaamde appellatie Côte-Rôtie. Biologisch geproduceerd door Rémi Niéro, die de derde generatie van het kleine familiedomein vertegenwoordigt. Karaktervolle en soepele syrah-stijl die perfect past bij verfijnde vleesgerechten, zoals lam of côte de boeuf.
Toen Ronnie Melck het Stellenbosche wijnestate Muratie kocht in 1987 was het weer terug in de Melck's familie. In 1763 was Muratie namenlijk al een keer gekocht door Martin Melck. Ronnie was één van de meest markante wijnmensen uit de late 20e eeuw van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw.
Top met boerenkoolstamppot
"Boerenkoolstamppot is één van mijn favoriete maaltijden. Daar drink ik uiteraard ook één van favo wijnen bij!..." Lees meer
Cederberg behoort tot de absolute top van Zuid-Afrika. De John Platter wijngids van 2013 bewijst dit. Maar liefst 4 wijnen zijn onderscheiden met 5 sterren. Deze unieke wijnen die geveild worden voor het goede doel zijn zeer bijzonder.
Verleidelijke, licht kruidige rode wijn met een verleidelijke geur van rode kers, braam, zwarte bes, munt en laurier. De smaak is vol en rijpfruitig met evenwichtige zuren en soepele tannines. Aanhoudende finale met nuances van peper en zoethout.
Bodegas Piqueras slaat de spijker op de kop met deze heerlijk zwoele, rijpe Syrah uit de Valcanto-serie. Terwijl veel rode wijnen van Piqueras blends zijn, richt eigenaar en wijnmaker Juan Pablo Bonete zich in deze serie op de pure expressie van één druivenras.
Helderrode wijn met een intense geur van jam-achtig fruit, lichte eikenhouttonen en milde kruidigheid. Zacht en elegant van smaak, met een rijke afdronk en soepele tannines. Perfect bij gegrilde gerechten of wild zoals fazant en patrijs.
Muratie Estate behoort tot de oudste boerderijen van Zuid-Afrika. Muratie bestaat sinds 1685 en was indertijd in het bezit van de gouverneur Simon van der Stel. Muratie heeft een roerige geschiedenis achter de rug met diverse excentrieke eigenaren.
De namen Syrah en Shiraz worden veelal door elkaar heen gebruikt en dat kan verwarrend zijn. Dat is gelukkig nergens voor nodig, want het betreft dezelfde druivensoort. Het verschil zit hem in het land waar hij verbouwd wordt en de schrijfwijze die daar aangehouden wordt. In Frankrijk verbouwen ze Syrah druiven, terwijl ze in Australië wijn maken van de Shiraz druif.
Naast de schrijfwijze kan de smaak van de Syrah wijn verschillen per land waar de druivensoort verbouwd wordt. Dat heeft alles te maken met de grond waarop de druiven groeien en natuurlijk het klimaat.
De smaak van Syrah wijn uit het Franse Rhônegebied is fruitig, kruidig en licht rokerig. In vergelijking met de Franse Syrah is de Australische Shiraz rijper en voller. De syrah, of shiraz druif houdt van een warm en droog klimaat en heeft een dikke schil. Naast dat deze schil de druif bescherming biedt tegen de felle zon bevat hij veel tannines. Om het hoge tanninegehalte en daarbij horende smaak te temperen worden syrah wijnen vaak lang op hout gerijpt. Een echt goede Syrah/Shiraz zoals die uit de Franse Rhône of de Australische Barossa Valley ontwikkelt wel tientallen jaren zijn smaak op de fles.
Syrah is een krachtige druif met een stevige smaak en kan daarom wel wat tegengas gebruiken. Hij is kruidig van smaak en geeft wijn zijn karakteristieke donkerpaarse kleur. Om Syrah net wat minder pittig te maken, gebruikt een wijnmaker vaak zachtere druiven om uiteindelijk tot een heerlijke blend te komen. De druif wordt bijvoorbeeld vaak gemengd met Cabernet Sauvignon of Grenache.
Waar komt de Syrah druif vandaan? Er gaan verschillende verhalen rond over de oorsprong van de druif. Sommigen beweren dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz, waar anderen zeker weten dat de eerste wijnranken werden aangeplant op de heuvels van Hermitage.
Wat zeker is, is dat Syrah in ieder geval het meest aangeplante druivenras is in de noordelijke Rhône. De druif groeit daar al sinds de Romeinse tijd en is naar vermoeden voortgekomen uit een kruising tussen de druiven Mondeuse Blanche en Dureza.
Leuk feitje over de Iraanse stad Shiraz is de betekenis van de naam. Shiraz is namelijk een Arabische jongensnaam en betekent: ‘iemand die is zoet’. Dan lijkt het toch alsof de Australische Shiraz, welke zoeter is dan de Franse Syrah, daar iets mee te maken heeft.